preloader

Що вас цікавить?

Хто і в ім’я чого хоче зупинити реформу державної служби

23.09.2015
Публічна адміністрація /
Публічна служба

Існує дві версії, чому Адміністрація президента вирішили змінити своє ставлення до законопроекту про держслужбу…


На минулій Національній раді реформ (!) при президенті президент закликав відкликати з парламенту законопроект про державну службу. Тому що, мовляв, цей законопроект не подобається Євросоюзу.

Посол ЄС Томбінській одразу спростував слова президента України і заступився за законопроект.

Отже, що це було? Помилка членів команди, що так "підготували" президента чи свідома дія?

Те, що Адміністрація президента вирішили змінити своє ставлення до законопроекту про держслужбу, експертам і громадським активістам стало відомо ще минулого понеділка. Ми просто не знали причини і способу, в який АП заблокує реформу.

Отже, на засіданні Нацради з реформ президент не обмовився і не виступив експромтом. Вони готувалися, але чому?

Є дві версії:

Перша версія: Особисті амбіції і апетити однієї людини з команди президента. Мова про представника президента у Кабміні Олександра Данилюка. За нашими даними, саме він активно критикував законопроект (вже ухвалений у першому читанні). Знову ж таки, наші джерела говорять, що Данилюк нібито замовив розробку іншого законопроекту про держслужбу у всесвітньовідомої консалтингової компанії. На цей проект, нібито, знайдено великий грант. Ну, і ухвалення нового законопроекту має принести ларви його "менеджеру".

Друга версія: Згортання реформ задля концентрації влади в одних руках. Цю версію озвучив голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко на прес-конфренеції представників громадянського суспільства в УКМЦ: "Якщо це не непорозуміння, то виходить, що прийнято курс на концентрацію влади в одних руках, на згортання інституційних реформ. Адже, якщо відбудеться відкат держслужби, зупиняться всі інституційні реформ закінчується сценарій концентрації влади в одних руках, ми всі недавно бачили".

Нагадаю, одним з головних пунктів законопроекту про держслужбу є КОНКУРСНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ НА ПОСАДИ У ДЕРЖАВНОМУ АПАРАТІ. Тобто, не за лояльність, політичну підтримку чи родинні зв'язки, а через конкурс – відкритий конкурс.

Ще цікаві тези з цієї прес-конференції:

Денис Бродський, був недовго голово Держслужби, експерт Реанімаційного пакету реформ: "Розробка нового законопроекту почнеться з обговорення тих самих тез, з яких починали ми – конкурсне призначення і так далі. Просто ми втратимо на розмовах ще рік-півтора".

Віктор Тимощук: Центр політико-правових реформ, Реанімаційний пакет реформ: "Коли Янукович йшов вперше на прем'єра 2002 року, його вимогою було скасування інституту держсекретарів у міністерствах (які є незалежними від змін міністрів). Теперішній законопроект пропонує запровадити посади держсекретарів і знов блокада". Як каже ютьюбівський герой: "Совпаденіє? Не думаю!"

Олексій Рябчин, народний депутат від "Батьківщини", група "Єврооптимісти": "Це не має бути аргументом – зняти законопроект, бо його хтось ззовні розкритикував. Нам треба робити те, що потрібно для України. І ще, зараз внесено тисячу поправок до тексту, не можна поки говорити поганий чи хороший законопроект. У п'ятницю буде засідання комітету з 9.00 до 18.00 – тоді буде ясно щодо якості тексту".

До якої версії схиляєтеся ви? Обговорення на фб-сторінці тут – не хочу бавитися із тролями в такій важливій темі, перепрошую.

P.S.: Якщо це шлях концентрації влади, то тоді це лише питанн часу – Новий Майдан.

Чи хочу я йти на холодний, дощовий, морозний, сніжний, тривожний Майдан – ні!

Чи піду? – Обов'язково!

Наталія Соколенко, Українська правда. Блоги



Вам може бути цікаво