preloader

Що вас цікавить?

Закон про адмінпроцедуру як нова філософія відносин між громадянами та державою

07.08.2022
Публічна адміністрація /
Адміністративна процедура

«Закон “Про адміністративну процедуру” мав велике значення і для набуття Україною статусу кандидата на членство у ЄС, адже кожна країна-член ЄС має аналогічний законодавчий акт», — наголошує експерт Центру Євген Школьний


Закон про адмінпроцедуру більш як 20 років адвокувався Центром політико-правових реформ і після підписання визнаний експертним середовищем як один із найвпливовіших. Значення цього Закону та докорінну зміну філософії відносин між громадянами та державою в цьому контексті коментує експерт Центру Євген Школьний у матеріалі для VoxUkraine.

Ще донедавна Україна залишалася єдиною у Європі країною (якщо не враховувати державу-агресора), що не мала закону про загальну адміністративну процедуру. 

Відтак, скандальні забудови, свавільні інспекції для бізнесу, необґрунтовані зменшення соціальних виплат тощо – все це стало буденністю українців. Понад 20 років тривали спроби прийняти такий закон в Україні. Але через його нерозуміння політиками ці спроби були марними. Однак тепер все змінилося. 

Верховна Рада поточного скликання таки пішла на цей важливий для нашої країни крок, а далі закон підписав Президент. Закон «Про адміністративну процедуру» мав велике значення і для набуття Україною статусу кандидата на членство у ЄС, адже кожна країна-член ЄС має аналогічний законодавчий акт. Він передбачає принципово нову філософію відносин між громадянами та державою, що базується на максимальному дотриманні прав людини під час ухвалення індивідуальних актів (право бути вислуханими, право на ознайомлення з матеріалами справи тощо). 

Закон не дозволить чиновникам приймати рішення, що негативно впливають на права та законні інтереси громадян і бізнесу, без їхнього відома і без залучення. Якщо, наприклад, людині збираються зменшити розмір соціальної виплати – її мають попередньо запросити і вислухати. 

Закон набуде чинності через 18 місяців з дня опублікування. Наразі важливо провести гармонізацію інших актів із його змістом та забезпечити відповідне навчання посадовців адміністративних органів.



Вам може бути цікаво