preloader

Що вас цікавить?

Які шанси України на угоду про асоціацію з ЄС?

12.07.2012
Загальні новини /
Новини ЦППР

Сьогодні на прес-конференції в УНІАН був представлений звіт за результатами Громадського моніторингу виконання пріоритетів Порядку денного асоціації Україна-ЄС, підготовлений консорціумом українських аналітичних центрів. Україна досягла прогресу у виконанні економічних пріоритетів, проте при виконанні завдань у сфері політичного діалогу відбувається стагнація.


Більшість пріоритетів (70 із 78), передбачених Порядком денним асоціації (ПДА) Україна-ЄС в 2011-2012 році, нині перебувають в стадії виконання. Суттєвого прогресу досягнуто лише щодо близько 20 пріоритетів – переважним чином у безпековій, економічній, торгівельній сферах та у контексті візової лібералізації. Загалом, українська сторона реалізує пріоритети ПДА вкрай нерівномірно.

Про це свідчать результати громадського моніторингу виконання Порядку денного асоціації (ПДА) – ключового документу, що регулює відносини Україна-ЄС – у січні-жовтні 2011 року, оприлюднені 3 листопада 2011 року на прес-конференції в Уніан. Моніторинг здійснюють провідні українські аналітичні центри за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

«Ключовим, стратегічним завданням України сьогодні є парафування Угоди про асоціацію з ЄС», – коментує подію керівник проекту, голова Ради Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко. «Якщо Україна бачить себе демократичною, вільною країною, де шануються принципи верховенства права та людської гідності, іншого цивілізаційного вибору просто не існує. Якщо Україна втратить цей історичний шанс, вона буде відкинута на тривалий час в площину ціннісної невизначеності», – наголошує керівник проекту.

У свою чергу, директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Вероніка Мовчан зазначила, що найбільшим досягненням є завершення переговорів про створення глибокої зони вільної торгівлі. "Українські виробники отримали дуже важливі переваги у доступі на ринок ЄС, який зараз є одним із двох найбільших торговельних партнерів України", – вважає вона.

Проте, за словами В.МОВЧАН, загальмувалися переговори у траспортній сфері, зокрема, стосовно створення "вільного неба", а також у сфері санітарного і фітосанітарного регулювання.

"Ситуація розвивається позитивно, але конкретного досягнутого успіху немає. Україна зараз стоїть на порозі нового етапу, і не від економіки залежить, чи перейде країна цей поріг і почне рухатися далі", – резюмувала В.Мовчан.

На думку експерта Центру політико-правових реформ Олександра Банчука, Україна виконує пріоритети ПДА у політичній сфері лише номінально.

Зокрема, за його словами, йдеться про виборчу та конституційну реформи, забезпечення прав людини, реформу судової системи, посилення місцевого і регіонального самоврядування та про боротьбу з корупцією.

"Номінально рішення приймаються і дії вчиняються, але вони не наближають Україну у сфері політичного діалогу до європейських стандартів, а навпаки, у деяких сферах навіть віддаляють від них", – вважає О.Банчук.

"У порівнянні з іншими блоками пріоритетів у сфері безвізового режиму є значний прогрес", – констатував науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

Директор Департаменту МЗС з питань Європейського Союзу Всеволод Ченцов зазначив, що громадська та урядова оцінки виконання пріоритетів здебільшого збігаються. "По багатьох показниках, це, зокрема, безвізовий діалог, в економічній сфері, наші оцінки збігаються. Там, де вони не збігаються, ми будемо аргументовано доводити свою позицію. Мені здається, що деякі негативні оцінки пов'язані із браком інформації, а не з реальним станом справ", – підкреслив він.

Експерти громадського моніторингу підкреслюють, що Порядок денний асоціації між Україною та ЄС є передусім планом дій внутрішніх реформ та трансформацій, здатних наблизити Україну до європейських цінностей і стандартів. Зокрема, існує гостра потреба реформ у сферах політичного діалогу та забезпеченні верховенства права. Це традиційні домашні завдання для України, влади та суспільства, в яких сьогодні потрібен значно більший та ширший прогрес.

Однак протягом січня-жовтня 2011 року відбувалася стагнація у реалізації завдань у сферах політичного діалогу, забезпечення верховенства права та незалежності судової системи. Попри оптимістичні заяви української влади, нинішня ситуація може призвести до уповільнення темпів української євроінтеграції.

Це уповільнення, однак, матиме безпосередній вплив на життя громадян України, позбавляючи їх можливості в осяжному майбутньому жити в країні, де забезпечуються права людини, демократичні цінності та верховенство права.

Повний текст аналітичного моніторингового звіту

Повний текст прес-релізу

English version of the press release

Джерело: Уніан, блог Проекту 



Вам може бути цікаво